Annons

Annons

Därför blev nollningen början på resten av mitt liv
Annons


För fem år sedan var jag en ny student i en ny stad med en stor klump i magen, livrädd för att inte få några nya vänner. Tack och lov fanns det något som hjälpte mig en bit på vägen.

Det finns som tur är något som hjälper nyblivna studenter ändra på denna situation. Det stavas NOLLNING och har tyvärr klätts in i negativitet och fördomar om oändlig fylla, pinsamheter och kränkningar. Well, för mig blev det början på resten av mitt liv!

Läs även: 11 tips för dig som börjar plugga i en ny stad

Många har säkert ingen koll alls på detta med nollningar. Vad gör man? Kostar det pengar? Kommer jag behöva skämma ut mig? Jag hade då inte den blekaste när jag flyttade till en främmande stad där jag inte kände en kotte. Men vet du vad?

Det är säkert hundratals andra nyblivna studenter i din stad som heller inte har koll. Det är detta som gör spektaklet lite roligare: ni är på samma nivå med målet att hitta nya vänner.

Jag tog tillfället i akt och börja på ny kula. Istället för att bli sittandes ensam i mitt dunkla studentrum löste jag situationen i förväg. Hur då? Facebook såklart! Ett inlägg i klassens nybildade Facebookgrupp senare hade jag över 100 kommentarer och en plan för min första kväll som “Nolla”.

Läs även: 12 smarta spartips för dig som är student i höst

De två bästa veckorna i mitt då 20-åriga liv svepte förbi lika fort som en svensk sommar. Skämde jag ut mig? Förmodligen mer än en gång men det fanns alltid de som var värre. Vad gjorde jag? Skapade minnen jag aldrig vill glömma (och minnen jag glömde redan samma kväll..) men viktigast av allt: jag fick vänner för livet.

Så till alla som kastat skuggor över detta med nollningar: delta i en själv innan du yttrar dig om vad det är! Till alla som ännu inte har upplevt en nollning: våga ta plats, våga fråga och våga bjud in istället för att vänta på att bli inbjuden till dendär förfesten eller efterfesten.

Att ta del av hela nollningen kan bli det bästa du gör

Att ta del av hela nollningen kan bli det bästa du gör

Är du ensam i en ny stad kommer ingen att upptäcka dig om du själv inte visar dig. Tacka ja till varenda event och gå med i alla Facebookgrupper du hittar! Det finns alltid någon att hänga med och erfarna studenter som stöttar dig.

Du behöver inte vara full för att “passa in” och du behöver verkligen inte göra något du inte vill. Däremot ger jag dig ett tips. Nej, snarare en uppgift: Våga hänga på!

Jag vill inte ens tänka på vart jag hade varit idag om jag gömt mig och inte vågat ta reda på vad man egentligen gör på en nollning. Tacksamheten över att jag vågade mig iväg till en fest med samma främmande människor jag idag inte kan tänka mig ett liv utan är oändlig. Så nu sitter jag här och känner hur nollningsatmosfären fyller sensommarluften.

Jag kan inte hjälpa att det pirrar i magen och att vardagen verkar lite tråkigare under denna tiden.

Jag vet att det känns såhär för att jag en gång gick all in och hade den bästa tiden i mitt liv – fast jag från början inte visste något eller kände någon.

Läs även: 
14 situationer du bara förstår när du tentapluggar
15 tips till dig som börjar universitet i höst
20 saker som avslöjar att du är student

Foto: Privat


Annons


AnnonsLaddar