Annons

Annons

Klarar du de svåra orden? Testa dig själv inför högskoleprovet




Annons


Ska du skriva högskoleprovet i höst? Eller är du bara nyfiken på hur du skulle klara dig? Sätt dina kunskaper på prov med SOLO.

Läs mer: 15 tips för dig som börjar universitetet i höst

Den 29:e oktober går högskoleprovet av stapeln, då flera tusen bänkar sig för heldagstestet. Är du en av dem som ska göra provet eller är du bara nyfiken på hur bra du skulle klara dig? Testa dig själv här med tio ord från orddelen av vårens högskoleprov 2016.

Längst ner hittar du facit! (Psst! tjuvkika inte…!)

Vad betyder:

1. Målande

A. Svepande
B. Överdriven
C. Fantasifull
D. Bildskön
E. Uttrycksfull

2. Eloge

A. Beröm
B. Prydnad
C. Gratulation
D. Hedersplats
E. Medalj

3. Alludera på

A. Vänta på
B. Fundera på
C. Anspela på
D. Se ner på
E. Hoppas på

4. Puka

A. Sångstil
B. Dirigentplats
C. Folkdans
D. Slaginstrument
E. Orgelpipa

5. Hippologi

A. Läran om skelettet
B. Läran om talmystik
C. Läran om subkulturer
D. Läran om bergarter
E. Läran om hästar

6. Florera

A. Övertäcka
B. Frodas
C. Utsmycka
D. Lyckas
E. Gruppera

7. Alter ego

A. Andra jag
B. Nya jag
C. Sämre jag
D. Rätta jag
E. Gamla jag

8. Gordisk knut

A. Missförstånd
B. Svårlöst uppgift
C. Huvudfråga
D. Svag punkt
E. Förbannelse

9. Preskriberad

A. Förklarad
B. Utesluten
C. Bearbetad
D. Avskriven
E. Företrädd

10. Ellips

A. Elektrisk laddning
B. Sjukdomstillstånd
C. Matematiskt bevis
D. Planetformation
E. Geometrisk figur

Facit
1. E
2. A
3. C
4. D
5. E
6. B
7. A
8. B
9. D
10. E

Läs mer:
23 sanningar om att vara född 1993
14 smarta plugghacks som hjälper dig att klara tentan
12 smarta spartips för dig som är student

Foto: IBL


Annons


Annons



Laddar